Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2006

Βρε καλώς τα μας!

Περιφερόμενη το σημερινό πρωινό στο διαδίκτυο, πέτυχα ένα ενημερωτικό κείμενο του ανθέλληνα εμπνευστή του "Δεν Ξεχνώ" (έτσι τον πρωτοέμαθα και λύθηκε επιτέλους μία ακόμη απορία μου: ποιανού ιδέα ήτανε το συγκεκριμένο εικονο-λογό-τυπο), στο οποίο κάνει λόγο για μία φρέσκια δήλωση που φέρει τις υπογραφές 68 Εθνικών Ακαδημιών για τη διδασκαλία της επιστήμης. H δήλωση αυτή υποστηρίζει και παροτρύνει τη διδασκαλία στους νέους, επιστημονικώς τεκμηριωμένων θεωριών αναφορικά με την αρχή της δημιουργίας και την εξέλιξη της ζωής στη Γη. Για να το πούμε ενδεδυμένοι με τ'ανάποδα ρούχα του Μανωλιού, πρέπει σιγά σιγά να τρώμε κόλλυβα στο όνομα της εξαήμερης δημιουργίας του κόσμου και να προσθέσουμε ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο βιολογικών συνταγών φυσικής ιστορίας που διδάσκονται (?) οι μαθητές στα σχολειά τους, σχετικά με τη θεωρία της εξέλιξης των (φτού κακά) Δαρβίνου και (αφανούς - γιατί όλο το βρίσιμο το τρώει ο προηγούμενος;) Γουάλας (σημ.: Χάλια! Darwin και Wallace ονομάζονται κανονικά).

Τα πρώτα απογεύματά μου στο Εδιμβούργο τα ξόδευα μπροστά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας τοπικά κανάλια. Έτυχε, λοιπόν, ένα απόγευμα να δω μία διαφήμιση για την προβολή ενός ντοκιμαντέρ, τη δημιουργία του οποίου επιμελήθηκε ο Richard Dawkins.
Παρένθεση ανοίγει.
"Darwin would love this book" Richard Dawkins έγραφε το εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου του Peter Bentley, μερικά κεφάλαια του οποίου ξεκοκάλισα και ξεπάτωσα για τα μάτια της πτυχιακής μου, με την οποία αν και χωρίσαμε, εξακολουθώ να έχω μία γλυκόπικρη σχέση.
Παρένθεση κλείνει.
Το όνομα ακούστηκε γνώριμο στ'αυτιά μου (βλ. ανωτέρα παρένθεση) και φυσικά σημείωσα ημέρα και ώρα προβολής, ώστε να προλάβω να δεσμεύσω τηλεχειριστήριο και θέση στο κοινόχρηστο καθιστικό του ξενώνα.

Το ντοκιμαντέρ ήταν αρκετά ενδιαφέρον και άκρως διασκεδαστικό. Βαφτίστηκε The Root
of All Evil? από το νονό-κανάλι παρά τις αντιρρήσεις του γονιού του. Είχε πολύ γέλιο η απορία που διατύπωσε με μεγάλη κατάπληξη ο Dawkins στο φακό. Ενώ περίμενε ότι η τόσο ξεκάθαρη (στο δικό του εγκεφαλικό φλοιό) θεωρία της εξέλιξης θα λύσει οριστικώς κάποια από τα βασικά ερωτηματικά που απασχολούν τον άνθρωπο σχετικά με την προέλευσή του, παρ'όλα αυτά στα 30 χρόνια της επιστημονικής του καριέρας δεν είδε καμία πρόοδο επί του δεδομένου θέματος. Αντιθέτως, η κατάσταση ανά τον κόσμο ακολουθεί την κατιούσα, σύμφωνα με τον Dawkins, αφού η θρησκευτική πίστη εξακολουθεί να ακμάζει υπό πολυάριθμους τίτλους. Προσωπικά, θα τον αποκαλούσα εξόχως ρομαντικό.

Μέσα Φεβρουαρίου έλαβα ένα e-mail από έναν τέως συνάδελφο (επισήμως παρέλαβε με τη βούλα πέρυσι το διδακτορικό του πτυχίο - :ουφ!) για την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου με τίτλο 'Creation vs. Evolution'. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει ένας καθηγητής, κάτοχος διδακτορικού στον τομέα της Ζωολογίας. Ο τέως συνάδελφος θεώρησε ότι
μετά το τέλος της παρουσίασης θα εξελισσόταν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση περί Evolution και Intelligent Design, αφού η αφίσα καλούσε τους ενδιαφερομένους που θα έδιναν το παρόν, να θέσουν ερωτήσεις. Το σχετικό φυλλάδιο βρίσκεται κάπου στους φακέλους του σπιτιού μου. Τώρα βρίσκομαι στο γραφείο, οπότε περαιτέρω λεπτομέρειες αδυνατώ να παραθέσω αυτήν τη στιγμή (όχι ότι χρειάζεται... έτσι για τα πρακτικά).

Εισερχόμαστε στη σχετικά μικρή αμφιθεατρική αίθουσα όπου θα γινόταν το σεμινάριο, πιάνουμε θέσεις (εννοείται) γαλαρίας ώστε να κόβουμε κίνηση, και περιμένουμε την έναρξη της παρουσίασης. Ετοιμάζει ο καθηγητής προβολείς, φορητούς, συνδέσεις και έρχεται η στιγμή που εμφανίζει στον τοίχο το φόντο της παρουσίασής του. Πεταλουδίτσες από τη μια μεριά και ένας σταυρός να! με το συμπάθειο ανάμεσα σε κάτι λουλουδάκια από την άλλη. Στο αντίκρισμα
αυτής της εικόνας, η συνοφρυωμένη μου φάτσα εκδήλωσε το πρώτο ωχ. Ωστόσο κράτησα ελπίδες ότι δεν, δε θα λαλήσουμε μ'αυτά που επρόκειτο ν'ακούσουμε.

Εν συντομία, ο γκριζομάλλης καθηγητής που έχει στο βιογραφικό του ένα διδακτορικό πτυχίο στη Ζωολογία (το είπα αυτό;), παρουσίασε μία σειρά επιχειρημάτων δομημένων από ατόφιο ατσάλι, με σκοπό ν'αποδείξει τους λόγους που οι θεωρητικοί υποστηρικτές της εξελεκτικής θεωρίας είναι απ'τα χαμένα τα πρόβατα του μαντριού. Πότε; Τη στιγμή που οι (συγχωράτε με, δε συγκράτησα σε ποιο σημείο του χριστιανικού ορίζοντα ατενίζει το παρακλαδί της δικής του πίστης) 'τάδε' τέλος πάντων χριστιανοί είναι κάτοχοι και γνώστες της μίας και μόνης αλήθειας, με την οποία κοιμούνται ήσυχα όταν το μέρος της γης όπου ζούνε αναπαύεται στη σκιά του. Ποια είναι αυτή η αλήθεια; Το περιεχόμενο της βίβλου φυσικά, όπου τα ιερά κείμενα που αφορούν τη γέννηση του κόσμου και του ανθρώπου, περιγράφουν μία πράξη δημιουργίας που διήρκησε έξι ημέρες και πραγματοποιήθηκε από το Θεό.

Σε απανωτές ερωτήσεις που δέχθηκε ο ομιλητής περί των μαργαριταριών που ξεστόμισε, οι απαντήσεις που έδινε, συνέκλιναν όλες στο γεγονός ότι η σκέψη του είναι βασισμένη σε ένα και μοναδικό αξίωμα: πίστη στο κείμενο της βίβλου. Προσοχή, όχι άκριτη πίστη. Η πίστη σε επίπεδο θρησκείας δε χωράει σκέψη, συλλογισμό, κριτική. Συνεπώς, ο προσδιορισμός 'άκριτη' είναι ατυχής. Πρόκειται για πίστη, τελεία. Ο τύπος δήλωσε ότι στην κυριολεξία (literally ήταν η λέξη που χρησιμοποιήσε) πιστεύει ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο σε έξι ημέρες, διότι αυτό γράφει η βίβλος. Και συμπλήρωσε ότι ναι, του έχουν δώσει διδακτορικό στη Ζωολογία. Όλα τα υπόλοιπα καλά, τα λένε κι άλλοι. Αλλά με το τελευταίο 'έχω/μου δώσανε διδακτορικό' μας έπρηξε. Νισάφι πια! Λες και η απόκτηση ενός διδακτορικού τίτλου, αυτομάτως ανακηρύσσει τον κάτοχο σε αυθεντία επί παντός επιστητού.

Ο τέως συνάδελφος τραβούσε τα μαλλιά του με την όλη φάση και σκυλομετάνιωσε για το χρόνο που έχασε, προκειμένου να παρακολουθήσει το εν λόγω σεμινάριο. Εγώ πάλι το βρήκα ενδιαφέρον. Διότι θεωρώ πως
για πολλά θέματα ο κόσμος αποκτά μέσω σπασμένου τηλεφώνου μία γενική κι αόριστη εικόνα. Αλλά είναι χρήσιμο (κατ'εμέ), δοθείσης της κατάλληλης ευκαιρίας, ν'αποκτούμε από πρώτο χέρι εικόνες και εμπειρίες σχετικά με ζητήματα, για τα οποία αιωρείται στον αέρα μία χι άποψη. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη χι άποψη, να τη φέρουμε στις πραγματικές της διαστάσεις, αν παρουσιάζεται παραμορφωμένη από την κοινή γνώμη και αντίληψη ή ακόμη και να την απορρίψουμε υιοθετώντας την άποψη ψι. Το κούρασα λίγο στο τέλος ε; Τσιρότο.

2 σχόλια:

Fantus The Firedragon είπε...

Πεταλουδίτσες από τη μια μεριά και ένας σταυρός να! με το συμπάθειο ανάμεσα σε κάτι λουλουδάκια από την άλλη.

Πιο μεγάλος από του Focus???

Απίστευτα πράγματα κάνουν αυτοί οι zoologists... Εδώ στο Lost εμφανίσαν ολόκληρη πολική αρκούδα σε τροπικό νησί :ppp

pixie είπε...

Αχ τι τραβάω η άμοιρη για σένα fantus! Κοντεύω να βρυκολακιάσω. Έχω γκαζώσει έτσι ώστε να προλάβω να ετοιμαστώ, για εκείνη τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε κουβέντα εφ'όλης της ύλης περί Χαμένων. Σήμερα μόνο παρακολούθησα (κάτσε να μετρήσω...) 8 (ολογράφως: οχτώ) επεισόδια. Όταν λέω εγώ ότι είναι για τα μπάζα, δε μ'ακούς :p! Πολική αρκούδα σε τροπικό νησί, όπου ο Ήθαν κρεμάει μπασίστες και απαγάγει εγκύους. Μέχρι εκεί έφτασα γι'απόψε. Φτάνει τόσο, σήμερα πάλι η συνέχεια. Καληνύχτα.