Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2006

Το ER εξακολουθώ να το σιχαίνομαι

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως ιατρικές σπουδές ΔΕΝ υπάρχουν στο βιογραφικό μου ούτε για δείγμα. Επομένως μη βαράτε για τυχόν ανακρίβειες. Από μνήμης μόνο και με λίγη διαδικτυακή έρευνα - ό,τι κατάφερα να ξεθάψω - είπα να γράψω για τα θεόκουφα που παρακολούθησα τις προάλλες σε μία εκπομπή με τίτλο 'Medical Incredibles'. Εμπρός μαρς (...αριανέ δηλαδής).

Progeria
(Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome - HGPS) ή αλλιώς "πρόωρα γηρατειά" είναι μία παν-σπάνια γενετική ασθένεια, η οποία έχει πιστοποιηθεί σε περίπου 100 περιπτώσεις τα τελευταία 100 χρόνια, παγκοσμίως.
Ένα παιδί που πάσχει από HGPS, έχει υποστεί μετάλλαξη σ'ένα και μόνο γονίδιο (το LMNA για τα πρακτικά), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση του καλύμματος που συγκρατεί τον πυρήνα των κυττάρων. Εφ'όσον το γονίδιο αυτό δεν πάρει τη "σωστή τιμή" (δεν αρχικοποιηθεί σωστά), κλάφτα χαράλαμπε. Το παιδί μεγαλώνει σωματικά με ρυθμό 10-πλάσιο του κανονικού, ενώ πνευματικά δεν παύει να είναι... παιδί. Σκεφτείτε ένα 5-χρονο με 4 ελαφρά εγκεφαλικά επεισόδια. Ο μέσος όρος ηλικίας που του αναλογεί είναι 13 έτη, ενώ η αιτία για το θάνατό του θα είναι η προσβολή της γηρασμένης του καρδιάς, μόλις φτάσει την εφηβεία.Lymphedema (κάτι σε "λυμφοοίδημα" να υποθέσω; - αδόκιμος ο όρος) είναι μία κατάσταση που συναντάται συχνά και κάποιες φορές μπορεί να παραμείνει χρόνια. Λόγω 'κλειδώματος' των αγγείων του λυμφατικού συστήματος, το λυμφατικό υγρό (ένα διαυγές υγρό μέσα στο οποίο ταξιδεύουν τα λευκά αιμοσφαίρια... τώρα θυμήθηκα το απίστευτο παιδικό που έβλεπα όντας πολύ νιάνιαρο) εγκλωβίζεται στους ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να εμφανίζει σο-βα-ρό-τα-το πρήξιμο στο σημείο του σώματός του (συνήθως άκρα), όπου έχει προκύψει αυτό το 'κλείδωμα'. Η περίπτωση που παρουσίασε η εκπομπή αφορούσε έναν άνδρα, ο οποίος εξ αιτίας ενός ...πρηξίματος, έφτασε να κουβαλάει στο ένα του πόδι βάρος 113 κιλών. Επειδή δεν είναι και το πιο χάρμα θέαμα, όποιος αναλαμβάνει την ευθύνη του κλικ-αρίσματός του (ή όταν ανακάλυψε το rotten, βρήκε την παιδική του χαρά), ας πατήσει εδώ για 2-3 στιγμιότυπα.

Sleep disorders (αυτό είναι εύκολο) διαταραχές ύπνου υπάρχουν πολλές. Δύο από τις πιο περίεργες και ιδιαιτέρως επικίνδυνες είναι η υπνοβασία και η ναρκοληψία.
• Υπνοβασία: Τι το επικίνδυνο μπορεί να προκαλέσει η υπνοβασία; Πέρα από το κουτο
ύλημα του υπνοβάτη σε τοίχο ή κολόνα; (Βαθιά αναπνοή...) να σηκωθεί από το κρεβάτι, να πάρει τα κλειδιά τού αυτοκινήτου, να βγει από το σπίτι, να βάλει μπρος το αυτοκίνητο, να πεταχτεί μέχρι τα πεθερικά του και να τους δείξει πόσο τους συμπαθεί με τη βοήθεια ενός λοστού. Ο Kenneth James Parks αθωώθηκε για τη δολοφονία της πεθεράς του και το σοβαρό τραυματισμό του πεθερού του που διέπραξε το 1987, διότι οι πράξεις του αυτές αποδείχτηκαν μη συνειδητές. Τι θέλει να πεί ο ποιητής; Όταν κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός περάσει στο επίπεδο R.E.M., ο εγκέφαλος εκκρίνει χημικές ουσίες που παραλύουν τους μύες. Ε στους υπνοβάτες αυτό το βήμα παραλείπεται, γι'αυτό και αρχίζουν τις βόλτες ενόσω κοιμούνται. Κι επειδή είναι κοιμισμένοι στην κυριολεξία, αδυνατούν να διακρίνουν την πραγματικότητα από τη φαντασία.Ναρκοληψία: Όσο για τη ναρκοληψία, το άτομο τη στιγμή που γέλα, θυμώνει, χαίρεται, φοβάται, με άλλα λόγια όταν έχει κάποια έντονη συναισθηματική αντίδραση, αυτομάτως μεταβαίνει σε κατάσταση ύπνου. Ένα παιδάκι χοροπηδά ανάμεσα στα παιχνίδια του και σε κλάσματα δευτερολέπτου σωριάζεται σα μαριονέτα που της χαρίστηκαν τα νήματα με το πάτημα ενός διακόπτη. Ο ναρκοληπτικός όχι μόνο μπορεί να χτυπήσει πάνω σε οτιδήποτε, μπορεί να πέσει κι απ'οπουδήποτε στα καλά καθούμενα.
(Ένα τεστ για την αγαπημένη στάση ύπνου που βολεύει τον καθένα.)Για το τέλος άφησα τον εσωτερικό αποκεφαλισμό του Ricky Barker. Ας το πάρω από την αρχή. Στα 13 του ενώ ποδηλατούσε, χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Για δύο λεπτά (μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο στο σημείο του ατυχήματος) ο Ricky δεν ανέπνεε. Αυτό που παρατήρησαν οι τραυματιοφορείς όταν προσπάθησαν να τον μετακινήσουν, ήταν μία περίεργη κλίση και τάση για άλλες περίεργες κλίσεις που έδειχνε το κεφάλι του αγοριού. (Εντελώς χοντρά χοντρά...) το κρανίο συνδεέται με τη σπονδυλική στήλη. Ο εγκέφαλος που βρίσκεται στο εσωτερικό του κρανίου συνδέεται με το νωτιαίο μυελό που πάει πακέτο με τη ραχοκοκκαλιά. Με το χτύπημα που δέχθηκε ο Ricky, έσπασε ο σύνδεσμος μεταξύ του κρανίου και της σπονδυλικής του στήλης. Το 'μα είναι δυνατόν; - κι όμως είναι' της υπόθεσης είναι πως το παιδί δεν έμεινε παράλυτο, όπως πίστευαν οι γιατροί, παρομοιάζοντας το περιστατικό με το ατύχημα του Christopher Reeve. Διότι η σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού παρέμεινε ανέπαφη καθ'όλη τη διάρκεια του γολγοθά, από τη στιγμή του ατυχήματος, μέχρι τη λήξη της εγχείρησης για την εγκατάσταση ειδικών μεταλλικών συνδέσμων στον αυχένα του Ricky.

Και ζήσαν (ζουν) αυτοί δύσκολα κι εμείς τυχερότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: