Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2007

"Γεια σου Γιάννη." "Κουκιά σπέρνω."

Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό (πάάάνω κάάάτω), δουλεύει το τρενάκι της Hitachi Inc. με εντολέα την ανθρώπινη σκέψη. Η τεχνολογία που ανέπτυξε η ιαπωνική ερευνητική ομάδα ονομάζεται optical topology και υπόσχεται τη δημιουργία ενός interface μεταξύ εγκεφάλου και συσκευής (brain-machine interface).Εν συντομία, ο Γιάννης κάνει τα εξής:
  • Κοτσάρει ένα σκουφί (γύρω στο ένα κιλό) και
  • σκέφτεται "7x9=?", "6+8=?", "20-11=?"...
  • Οι απλές αριθμητικές πράξεις (όπως θα όφειλες να γνωρίζεις εάν ήσουν κάτοχος ενός DS), ενεργοποιούν το μετωπιαίο φλοιό.*
  • Ενεργοποιούν σημαίνει πως η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μεταβάλλεται.
  • Οι αλλαγές αυτές μπορούν να εντοπιστούν, εάν υπάρχουν πρόχειρες μερικές υπέρυθρες στην άκρη.
  • Εφ’όσον υπάρχει κάποιος υπολογιστής στην άλλη άκρη, τότε οι μεταβολές μπορούν εύκολα να μεταφραστούν σε απλά ηλεκτρικά σήματα.
Το αποτέλεσμα; Εγώ λέω την προπαίδεια και το gadget αρχίζει τα τσαφ-τσουφ. Ή εγώ κάνω προσθαφαιρέσεις και μπορώ να επικοινωνήσω με τον έξω κόσμο (έστω μ'ένα 'ναι' ή ένα 'όχι'), παρά την ολική μου μυϊκή παράλυση.

Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες προσπάθειες στο χώρο (Uni of Washington, Neural Signals Inc. & Emerge Medical). Κάποιες τεχνολογίες απαιτούν τη χρήση εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο, άλλες βασίζονται σε αποκλειστικά εξω-εγκεφαλικό εξοπλισμό.

Νομίζω ότι ζηλεύω λίγο που γεννήθηκα γύρω στον έναν αιώνα νωρίτερα. Ωστόσο, χαίρομαι τα μάλα που άργησα όσο άργησα (σωτήρια η όποια καθυστέρησις).

(Πηγή εικόνων: timesunion.com)
*μη βαράτε - (για να είμαστε καλυμμένοι) 'frontal cortex' αγγλιστί

Δεν υπάρχουν σχόλια: