Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007

Ασύρματo ρεύμα

WiTricity βάφτισε την ιδέα το MIT (δημιουργώντας ερευνητική ομάδα από... φέτος), SplashPower ονομάζεται η βρετανική εταιρεία που πατεντάρησε την ιδέα για ασύρματη επαναφόρτηση φορητών συσκευών το 2002.

Με τρεις κουβέντες, τέρμα τα σπαγγέτι! Το concept είναι απλό (& μεγαλειώδες). Μία επιφάνεια (SplashPad) συνδεδεμένη σε μία κοινή πρίζα παράγει ασύρματο ρεύμα. Όταν μία φορητή συσκευή, που έχει ενσωματωμένο τον αντίστοιχο δέκτη, καθίσει επάνω στην επιφάνεια, αυτομάτως ξεκινά η επαναφόρτιση της μπαταρίας της. Η απόδοση ρεύματος από την επιφάνεια λέγεται ότι είναι ισότιμη με το ρεύμα που θα μεταφερόταν μέσω ενός καλωδίου.

Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται η συγκεκριμένη ιδέα είναι στην ουσία η δημιουργία ενός κ
οινού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, μέσω του οποίου γίνεται η μεταφορά της ενέργειας μεταξύ πομπού και δέκτη (inductive coupling). Η ασύρματη μεταφορά ενέργειας δεν είναι φρέσκια ιδέα. Το 1800κάτι πρωτακούστηκε αυτό το τροπάρι, αλλά απ'ότι φαίνεται έπρεπε να κατασκευαστούν έτη φωτός καλωδίων, προτού τροχοδρομηθεί η ιδέα για ασύρματο ρεύμα. Κίνδυνοι για την υγεία ανθρώπων, μαγνητικών καρτών και συσκευών δεν υφίστανται κατά τα λεγόμενα των ειδικών.

Για την ώρα, ούτε το εικονιζόμενο power-pad υφίσταται, ως εμπορικό προϊόν. Άντε, να ξεκουνηθούν οι εταιρείες φορητο-συσκευών και να υιοθετήσουν το WiTricity, για να τρώμε σπαγγέτι μόνο αλά pasta, όχι στη μάπα κάθε φορά που ταΐζουμε τα gadget μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: