Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2008

Big Dog

Αν και έχω ξεχάσει τον τίτλο της σειράς που παρουσίαζε δείγματα από την τεχνολογία του μέλλοντος, ακόμη θυμάμαι επεισόδια με αραχνοειδή ρομπότ να σκαρφαλώνουν προσόψεις κτιρίων κι ένα γήινο μωρό κολλημένο στο γυαλί της τηλεόρασης να χαζεύει μ'ανοιχτό το στόμα.

Αποτελεί δημιούργημα της Boston Dynamics, χρηματοδοτούμενο από την (ω τι έκπληξη!) US κρατική υπηρεσία DARPA.
Η κινητική συμπεριφορά που επιδεικνύει το τετράποδο ρομπότ Big Dog είναι απλώς εκπληκτική. Επιβιώνει γερότατης κλοτσιάς, συνεχίζει ακάθεκτο σε παγωμένο έδαφος, περνά με επιτυχία σωρό από τσιμεντόλιθους και προσπερνά μία επιφάνεια με αναπήδηση clopyright ζαρκαδιού.

Ζυγίζει 75 κιλά, έχει ύψος 70 εκατοστά και μήκος 1 μέτρο. Είναι βενζινοκίνητο με υδραυλικό σύστημα κίνησης, στερεοσκοπική όραση, ένα κάρο αισθητήρες και φυσικά on-board ηλεκτρονικό έλεγχο. Αναπτύσσει ταχύτητα περίπου 6.5 km/h, έχει σκαρφαλώσει πλαγιές 35 μοιρών και είναι σε θέση να κουβαλήσει βάρος 155 κιλών περίπου. Για το casting του τέταρτου Terminator όμως δεν κάνει, διότι παραείναι θορυβώδες, θα πάρει τ'αυτιά όλου του κινηματογράφου, αφού πρώτα κουφάνει το Σβαρτζ! Παιχνίδια ΔΕΝ παίζω, ωστόσο κάποιος το παρομοίασε με το Hunter από
Half-Life something. Κρίνοντας από τις εικόνες, μάλλον έχει δίκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: