Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008

Προβατολογίας συνέχεια

Για μία εισαγωγή στο αντικείμενο, κλικ εδώ.

Σε αυτό εδώ το άρθρο εστιάζουμε σε δύο από τις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο των προσφιλών προβάτων, σε αυτή με την
τιρκουάζ τουλούπα και σ'εκείνη με τη βιολετί τουλούπα.
Πότε τοποθετείται χρονικά η πρώτη εμφάνιση του προσδιορισμού βάσει της έγχρωμης τούφας - γνώρισμα που χαρακτηρίζει τα πρόβατα με κριτήριο τη χρωστική ουσία που εντοπίζεται σε δύο συγκεκριμένες περιοχές (α) στη μουσούδα τους και (β) κοντά στη βάση της ουράς τους - είναι άγνωστο. Γνωστό, ωστόσο, και ταυτόχρονα πραγματικό είναι το περιεχόμενο της ακόλουθης ιστορίας.
Κυριακάτικο πρωινό

Σεργιανίζει, χοροπηδηχτά είναι η αλήθεια, ένα νεαρό πρόβατο της βιολετί πληθυσμιακής ομάδας (εφεξής
π-β), πατώντας τρυφερά στην πολυαγαπημένη του χλόη. Τρία βήματα προς τα 'δω, τέσσερα βήματα προς τα 'κει, απομακρύνεται σιγά σιγά από το χωριό. Ξάφνου ανταμώνει ένα π-τ (πρόβατο που ανήκει στην τιρκουάζ πληθυσμιακή ομάδα). Με το που συνειδητοποιεί το π-β ότι το σημείο κατά τεθέν του ετέρου προβάτου δεν είναι βιολετί, γουρλώνει τα μάτια και τρώει μία σαβούρντα, διότι δεν πρόσεξε ότι αντί της χλόης τσαλαπάτησε ένα βραχάκι, εξ ου και το γλίστρημα. Μαζεύεται όπως όπως το π-β και κοντοστέκεται προς στιγμήν. Δε μπορεί να ξεκαρφώσει το αμνοβλέμμα του από το π-τ, το οποίο εξακολουθεί να μασουλάει αμέριμνο την πολυαγαπημένη του χλόη.
Απόγευμα Δευτέρας τέσσερα χρόνια μετά

ΜΠΙ
1 βελάζουν οι μεν, ΜΠΕ2 φωνάζουν οι δε. Άκρη δε βγαίνει. Το νεαρό π-β της προηγούμενης παραγράφου έσφιξε ουρά και δόντια και πήρε την απόφαση να παραμείνει στη βελαζμομαχία, παρά τα περιφρονητικά βλέμματα της ομάδας του. Αν και δεν έχει εξοστρακιστεί από τη βιολετί κοινότητα επίσημα, στην πράξη αντιμετωπίζεται από τα περισσότερα π-β ωσάν χειρότερος εχθρού. Θεωρείται προδότης.
Βράδυ της ίδιας Δευτέρας

Αποκαμωμένο το π-β, το κεντρικό πρόβατο της ιστορίας μας, κάθεται νταμπλ οκλαδόν στο πολυαγαπημένο του γρασίδι έχοντας σκυμμένο το κεφάλι. Έχει ξοδέψει το ένα τρίτο από την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής του στο να ξεμπουρδουκλώσει το κουβάρι αυτής της διένεξης. Του είναι αδύνατον όμως να βρει μία εξήγηση, μία λύση στο αδιέξοδο που τον ταλαιπωρεί χρόνια τώρα. Δε μπορεί να κατανοήσει τη ρίζα του συμπλέγματος, πράγμα που τον έχει στήσει στη γωνία με τα τρία (από τα τέσσαρα) πόδια ψηλά. Όσο βαθαίνει η νύχτα, τόσο σκουραίνει η χλόη και άλλο τόσο δυναμώνει η ψιχάλα.
Μεσάνυχτα

Ο καιρός είναι ήπιος. Παρά την ελαφριά βροχή, τα σύννεφα είναι λιγοστά και δε δεσμεύουν το φεγγαρένιο φως, που καταφέρνει να τρυπώσει στο λιβάδι και να φωτίσει την πολυαγαπημένη χλόη του π-β. Η μία σταγόνα μετά την άλλη αφήνουν τη μούρη του π-β και πέφτουν απρόθυμες επάνω στο ίδιο βραχάκι όπου κάποτε είχε σκοντάψει. Εφτά χιλιάδες διακόσιες δεκαοχτώ, εφτά χιλιάδες διακόσιες δεκαεννιά, εφτά χιλιάδες διακό... σε κλάσματα δευτερολέπτου τα πολύχρωμα κομμάτια των αποριών και των αναμνήσεών του πέφτουν όλα μαζί σα ντόμινο στις ψηφιδωτές θέσεις του γρίφου-εφιάλτη του. Παρ'όλο το παραλόγο του συμβάντος που μόλις ήρθε στο φως του φεγγαριού, το κουβάρι έχει ξετυλιχθεί σε μία διαδρομή που οδηγεί το π-β στην πολυπόθητη έξοδό του από το λαβύρινθο.

Σηκώθηκε, στύλωσε τα πόδια του στο έδαφος και σήκωσε την υγρή του ματιά γνέφοντας τα άστρα. Με όση δύναμη είχε, κραύγασε με πικρία αλλά και λύτρωση συνάμα: "Ε μπεεεεεεε έ εεε!" (Το νόημα της εν λόγω φράσης είναι δύσκολο να αποτυπωθεί επ'ακριβώς. Μία κατά προσέγγισιν απόδοση, αρκετά πιστή στο πρωτότυπο σύμφωνα με αρκετούς μελετητές, είναι η εξής: "Ε άι στο διάο** καριο**μα**κες!", επίσης βλ. τη σχετική διευκρίνιση που παρατίθεται στο τέλος του άρθρου).
Ηλιόλουστο Πρωινό Τρίτης

Οι σταγόνες της βραδινής βροχής δροσίζουν την πολυαγαπημένη χλόη των προβάτων και λαμπυρίζουν στο ζεστό φως του ήλιου. Το απαλό αεράκι χαϊδεύει τη φύση, ενώ την ησυχία του τοπίου σπάει στιγμιαία μία μελισσούλα που βρίζει ένα βραχάκι και το άτιμο αεράκι που την έκανε χαλκομανία. Οφείλουμε να αναφέρουμε του στραβού το δίκιο, της μελισσούλας εν προκειμένω, αφού η μυωπία της έρμης χειροτέρεψε τον τελευταίο καιρό και πέρασε το βραχάκι για βιολέτα.


Σημειώσεις:
- Τα πρόβατα της ιστορίας αποτελούν μετεξέλιξη των προβάτων του προηγούμενου άρθρου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα πρόβατα με την ολική αχρωματοψία έχουν πάψει να υφίστανται.
- Τη συγγραφή του άρθρου συνόδευσε (εν μέρει) το
Deadwing (2007) των Porcupine Tree. Worths μια αυτιά τουλάχιστον (me thinks).
1 Η γλώσσα των τΙρκουάζ2 Η γλώσσα των βιολΕτί

** να ένα μή-λο λόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: