Σάββατο, 5 Ιουλίου 2008

Satellάτες

Με τη βάρεσε να γράψω για τους τεχνητούς δορυφόρους της γης.

Με την αφελή εντύπωση πως είναι δεν είναι μερικές δεκάδες,
είδα πρόσφατα στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου μία προσομοίωση της Γης σε κοντινό πλάνο, incl. όλες τις πυγολαμπίδες που τη γυροφέρνουν. Συνολικά βρίσκονται σε τροχιά περίπου 8.000 τεχνητοί δορυφόροι, εξόν το σκουπιδαριό που έχει μαζευτεί εκεί απάνω (το οποίο αναπαριστάται σε όλο του το μεγαλείο στο τρέιλερ του Wall-E). Ο πρώτος δορυφόρος που εκτοξεύθηκε δεν ήταν ο SPUD-nik με το ανάποδο σουρωτήρι, αλλά ο Sputnik-1, το 1957, που τρόμαξε τους Αμερικάνους με αποτέλεσμα να ξεκίνησει ένας αγώνας διαστήματος που διήρκησε μέχρι το 1975.

Η τροχιά Clarke φιλοξενεί τους γεωστατικούς δορυφόρους σε ύψος 35.800km από την επιφάνεια της Γης. Οι GEO δορυφόροι βρίσκονται διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο, κοιτάζοντας τον Ισημερινό και ταξιδεύουν με ταχύτητα 3 km το δευτερόλεπτο. Παρέχουν δεδομένα για διάφορες μετεωρολογικές μελέτες και διευκολύνουν τις τηλεπικοινωνίες. Ασχολούνται κυρίως με την αναμετάδοση τηλεοπτικών σημάτων, αφού καθυστερήσεις της τάξεως των 0.24 sec δεν ευνοούν ιδιαίτερα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ή τη μετάδοση δεδομένων.

Οι δορυφόροι χαμηλής (LEO) και μεσαίας (MEO) τροχιάς κινούνται σε ύψος 300 - 1000 km και 10.000 km αντιστοίχως, με περίπου 7 km το δευτερόλεπτο. Καθώς βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης, οι καθυστερήσεις στη μετάδοση είναι μικρότερες. Έτσι στηρίζουν το σύστημα πλοήγησης GPS, το σύστημα παρατήρησης Γης EOS, το σύστημα θα σε φάω λάχανο, κ.λ.π..

Σε αυτή τη σελίδα, η NASA παρέχει ένα Java 3D προγραμματάκι που αναπαριστά δορυφόρους και τις τροχιές τους. Η βάση δεδομένων τους περιέχει πάνω από 900 μπλιμπλίκια. Η παραπάνω εικόνα είναι στιγμιότυπο από το J-Track 3D. Οι πληροφορίες για το post ελήφθησαν από το European Space Agency, μία εισαγωγική σελίδα του Satellite Communications και κάποιο ezine article. Τέλος, εδώ υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις δορυφορικές επικοινωνίες στα ελληνικά. Όρεξη να 'χει κάποιος να ψάχνει και να διαβάζει. Εγώ βαρέθηκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: