Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2008

Satellάτες II

Κυκλοφόρησε ένα βίντεο από τη GOOD, που τα περιγράφει πολύ καλύτερα από μένα.
Προς το τέλος του βίντεο, παρουσιάζονται σκέψεις για το μέλλον. Κάπου γίνεται αναφορά σε ηλιακούς δορυφόρους (solar satellites) ως μελλοντικές εναλλακτικές λύσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δορυφόροι αυτοί θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια που ρέει άφθονη στο διάστημα, χωρίς την παρεμβολή της γήινης ατμόσφαιρας.

Ο Robert Lang είναι ένας από τους ανθρώπους που θα μπορούσε να συμβάλλει στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος, εξετάζοντας το πρόβλημα: 'Πώς αγαπητέ μου θα φτάσουν τα ηλιακά πλέγματα - κουμούτσες στο διάστημα;'. Η απάντησή του, όπως φαίνεται και από το βίντεο που ακολουθεί, συνδυάζει ολίγον από τέχνη με μαθηματικά, δίνοντας λύσεις διπλωμένες με origami.


Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που θα ωφελούνταν από μία τέτοιου είδους έρευνα, όπως είναι η ηλιακή ιστιοπλοΐα (;) (solar sail). Για τη φυσική (as in physics) πλευρά του πράγματος, υπάρχουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες εδώ και εδώ. Δεν καταλαβαίνω γρι από τους μαθηματικούς συλλογισμούς, αλλά αυτό δεν αφαιρεί το ενδιαφέρον στοιχείο των άρθρων. Απλώς τα διακοσμεί με κάτι περίεργα σύμβολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: