Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

CiteULike.org

Η συντήρηση μιας αξιοπρεπούς βάσης βιβλιογραφικών αναφορών συνήθως αποτελεί βραχνά για όσους δραστηριοποιούνται στον ερευνητικό ακαδημαϊκό χώρο. Ίσως δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα για όσους κινούνται στον τομέα της Πληροφορικής (με την *ευρεία* έννοια του όρου), οι οποίοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων & on-line υπηρεσιών, όσο για ερευνητές που ασχολούνται με τις Κοινωνικές Επιστήμες, την Ιατρική, τις Τέχνες (ταμπέλες σαφώς γενικόλογες, αφού περιλαμβάνουν ένα κάρο επιμέρους τομείς και ατελείωτα εξειδικευμένα πεδία έρευνας). Αλλά και πάλι, ακόμη και οι εξοικειωμένοι πρέπει να φτιάξουν τις δικές τους πατέντες για ορισμένες λειτουργίες που αναδεικνύονται ως αναγκαίες μέσα από την καθημερινή χρήση.

Παράδειγμα:
Κόλλησα με το Y θέμα και άνοιξα καμιά δεκαριά ενδιαφέροντα άρθρα. Τα κατεβάζω, αλλά δεν πρόκειται να καθίσω να τα κοιτάξω αναλυτικά τώρα, γιατί έχω να φτιάξω εκείνο το 3D γράφημα που το σκέφτομαι από προχθές. Τι κάνω με τα άρθρα που συγκέντρωσα; Τα ρίχνω σ'ένα 'toRead' φάκελο, όπου περιμένουν άλλα τόσα για μελλοντική ανάγνωση... Αν αυτό επαναληφθεί 3-4 φορές, αμέσως αμέσως φτάσαμε στο σημείο: 'έχασα τη μπάλα'!
Πρόσφατα μου συστήσανε μία on-line υπηρεσία, το CiteULike, η οποία - ακολουθώντας το social networking trend των καιρών - προσφέρει ένα πολύ ωραίο και τακτοποιημένο τρόπο διατήρησης της προσωπικής βιβλιογραφίας ενός ερευνητή. Η απάντηση στο παραπάνω παράδειγμα είναι: προσθήκη της δημοσίευσης στην on-line βιβλιοθήκη μου, μαρκαρισμένη με μία to-read flag. Απλά και ξεκάθαρα.

Επιπλέον, η υπηρεσία έρχεται με bonus χαρακτηριστικά, όπως είναι

  • η ύπαρξη bookmarklet για την αυτόματη-με-ένα-κλικ-αποθήκευση άρθρων στην προσωπική βιβλιοθήκη του χρήστη από διάφορα συμβεβλημένα publication sites, εκδοτικούς οίκους και περιοδικά,
  • η εγγραφή στα RSS feed άλλων ερευνητών,
  • η δυνατότητα δημιουργίας group (κατά το facebook) κ.λ.π.
Έτσι, μου δίνεται η ευκαιρία
  • να ενημερώνομαι ανά πάσα στιγμή για τα άρθρα που προσθέτει δημόσια στη βιβλιοθήκη του ο Χ ερευνητής, πάνω στη δουλειά τού οποίου στηρίζεται η δική μου (εφ'όσον φυσικά είναι και αυτός μέλος),
  • ν'ανακαλύψω άτομα που έχουν παρόμοια ερευνητικά ενδιαφέροντα με τη δική μου εργασία,
  • να μάθω τι αντίκτυπο έχει ένα συγκεκριμένο άρθρο στην ερευνητική κοινότητα, από ποιους έχει διαβαστεί, τι σχόλια ή reviews έχουν γίνει κ.λ.π.
Η σελίδα FAQ του CiteULike τα γράφει πιο αναλυτικά.

Το ξεκίνημα είναι εύκολο, εγγραφή στην υπηρεσία και εισαγωγή στην on-line βιβλιοθήκη μας της βιβλιογραφίας που έχουμε ήδη συγκεντρώσει μέχρι τώρα (αρκεί να την έχουμε διαθέσιμη σε ένα αρχείο με
format BibTeX ή RIS). Τακτοποίηση των tags και notes και είναι έτοιμη για publish. Done! Για την ώρα έχω να συμμαζέψω τα meta-data της δικής μου βιβλιογραφίας (ωωωχ). Με το που τακτοποιηθούν όμως, οποιαδήποτε καινούρια αναφορά θα προστίθεται αυτόματα με μία αναζήτηση του τίτλου. Δε θα κυνηγάω πια bibtex citations και τα ρέστα από 'δω κι από 'κει. Nice :)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: