Παρασκευή, 17 Απριλίου 2009

Χειροτεχνία..

..ή αλλιώς η ώρα του παιδιού :)

Η αλήθεια είναι πως εγώ και τα έθιμα, οι επέτειοι, οι ημέρες της παντόφλας, της μαρμάγκας και της αφύπνισης για το σώσιμο του περιβάλλοντος που χλωροφ
υλλορραγεί – γενικώς οτιδήποτε έχει να κάνει με οδηγίες που πρέπει απαρέγκλιτα ν'ακολουθούνται κάθε τάδε ημερομηνία – δεν τα πάμε καλά.
Παρ'όλα αυτά, φέτος ήτανε η πρώτη χρονιά που ανέλαβα;/ανάλαβα; πήρα την απόφαση (!) να μπλέξω με τα παράγωγα των κοτών και το χρώμα τους. Η R. είναι από τη Ρουμανία όπου κυριαρχεί η ορθόδοξη έκδοση του χριστιανισμού. Έτσι η πρόσκληση για ethnic δείπνο ήρθε για το Σ/Κ που ακολουθεί αυτό του Πάσχα της δυτικής έκδοσης του χριστιανισμού. Επειδή τάπερ με μαγειρίτσα δε βάζω στο λεωφορείο, σούβλα με αρνί και να ήθελα δε θέλω, είπα να παίξω με τ'αυγά και τα τσουρέκια.
Συνταγές για κεραμιδί αυγά υπάρχουν πολλές. Εγώ έπεσα πρώτα σε αυτή. Ήθελα όμως και σχεδιάκια (παιδικό απωθημένο), γι'αυτό έψαξα στο google για αυγά με καλτσόν και βγήκα εδώ. Μάζεψα λοιπόν φυλλαράκια για τύλιγμα στο γυρισμό από τη δουλειά και επιστράτευσα τον ξεχασμένο μαϊντανό που καθόταν στο περβάζι του γιαλαντζί-τζακιού.

Υπήρξε αυτοσχεδιασμός για κίτρινο χρώμα με κουρκούμι (σα turmeric το έμαθα, μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε ινδικά πιάτα για το έντονο κίτρινο χρώμα που δίνει παρά για τη γεύση ή το άρωμα) και ζαφορά (…ληγμένη :p – πρόκειται για πανάκριβο μπαχαρικό που στοιχίζει, ανάλογα με την ποιότητα, από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ το κιλό).
Το κίτρινο πείραμα ήτανε ψιλοαποτυχία. Το ραγισμένο αυγό στ'αριστερά μόλις έχει βγεί απ'το κίτρινο καζάνι… για να ξαναβουτήξει στο κόκκινο.
Επίσης πλήρης αποτυχία ήταν και το κόκκινο λάχανο το οποίο, σύμφωνα με εδώ, δίνει (;) γαλάζιο χρώμα. Βέβαια για το ότι δεν προέκυψε γαλάζιο τσόφλι ίσως φταίει το γεγονός ότι τα αυγά που χρησιμοποίησα δεν ήταν άσπρα αλλά μπεζ (σα το χρώμα του σύμπαντος :p).

Το κόκκινο-κεραμιδί μια φορά δούλεψε. Χρησιμοποίησα φλούδες από κόκκινα και άσπρα κρεμμύδια μαζί με παντζάρια.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι το παρακάτω, με τα βαθυ-κόκκινα αυγά να είναι αυτά που έβρασαν από την αρχή στο κόκκινο μείγμα, ενώ τα ανοιχτόχρωμα τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων στην κόκκινη κατσαρόλα, αφού ούτε έντονα κίτρινα βγήκαν ούτε γαλάζια.
Αύριο θα παλέψω με τη συνταγή για τσουρεκάκια (πάλι κάσπερ θα βγω απ'την κουζίνα…). Μαστίχα δυστυχώς δε βρήκα πουθενά… mastic? (εξωγήινο βλέφος) γουάτ ιζ ιτ εγκέν? Μαχλέπι ωστόσο φρόντισα να προμηθευτώ την τελευταία φορά που βρέθηκα Ελλάδα. Άντε να δούμε πως θα βγει αύριο, φουσκωτό κι αφράτο ή τρύπια σαμπρέλα και πέτρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: