Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009

Stephen Fry περί πνευματικών δικαιωμάτων

Ο Stephen Fry μπροστά από το άγαλμα του Αlan Turing στο Bletchley Park* όπου στεγάζεται το Εθνικό Μουσείο Computing της Μεγάλης Βρετανίας [από Documentally]

Ο μανιοκαταθλιπτικός Stephen Fry εκτός από θεός, ως γνωστόν, είναι και θεός. Το τελευταίο του podcast επεισόδιο περιλαμβάνει την ομιλία που έδωσε στο iTunes Live London Festival '09 σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.

Το αναλύει το θέμα από την αρχή του (εποχή homo sapiens, τόσο αρχή), περνά από τη σημαδιακή χρονολογία 1710 – οπότε και δημιουργήθηκε ο πρώτος νόμος προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (βλ. Statute of Anne, wikipedia) – συνεχίζει με το, γερμανικής επινόησης επί 2ου
παγκοσμίου πολέμου, μαγνητόφωνο, για να καταλήξει με την κασετο-πειρατεία (βλ. αφίσα 'HOME TAPING IS KILLING MUSIC') και την κατακόρυφη αύξηση της (stubitly-defined) εγκληματικότητας στην εποχή μας.Οι ερωταπαντήσεις που ακολουθούν είναι εξίσου ενδιαφέρουσες:
- Ποιο ήταν το τελευταίο παράνομο download που έκανες;
- […] ήταν το φινάλε της σεζόν από τη σειρά House […]
ο πρωταγωνιστής της οποίας είναι (έτερος θεός και) κολλητός φίλος και συνεργάτης του Fry τα τελευταία 30 χρόνια.
* Tο Bletchley Park (wikipedia) ήταν το βρετανικό κέντρο αποκρυπτογράφησης κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου μαθηματικοί του Άξονα έσπασαν γερμανικούς κωδικούς μεταξύ των οποίων και τον κωδικό της μηχανής Enigma.

Δεν υπάρχουν σχόλια: