Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Σενάρια κατασκοπείας

Αξίζουν μια ματιά οι σημειώσεις του Tim Berners-Lee πάνω στο θέμα παρακολούθησης της προσωπικής διαδικτυακής κίνησης των χρηστών του internet από διαφημιστικές εταιρείες, από σχετική συζήτηση που έγινε στο Βρετανικό κοινοβούλιο πριν περίπου ένα χρόνο με τίτλο No Snooping.

Όταν η κουβέντα πάει προς την ηλεκτρονική πλευρά των πραγμάτων, είναι πάντοτε ενδιαφέρων ο παραλληλισμός με χειροπιαστά παραδείγματα. Π.χ. παρακολούθηση IP πακέτων ισοδυναμεί με παρακολούθηση τηλεφωνικής γραμμής, συλλογή δεδομένων σχετικά με το σερφάρισμα μου στο διαδίκτυο ισοδυναμεί με κάτι πολύ περισσότερο από το να υπάρχει μία κάμερα παρακολούθησης στο σπίτι μου.

Με την ευκαιρία, η ομιλία του Berners-Lee στο περυσινό TED σχετικά με τα LinkedData [επίσημη πηγή, wikipedia]. Και μόνο στην ιδέα βάσεων δεδομένων,
data mining κλπ. παθαίνω αναφυλαξία. Αλλά οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, οι εικόνες που μπορούν να συντεθούν εκ των υστέρων είναι άκρως ενδιαφέρουσες (αρκεί να έχει κάνει κάποιος άλλος σωστά τη βαρετή δουλειά :p).

1 σχόλιο:

karios είπε...

Έχει πλάκα, ο Τιμ φαίνεται να έχει παντελή έλλειψη αίσθησης κινδύνου όταν μιλάει για "data". Τα λέει με μία φυσικότητα: πας εσύ στο site, πατάς κάπου και ΜΠΟΥΜ! Data! Χαχα.